2 Mart 2017 Perşembe

ELMALI TART TATİN




Adını Tatin (taten okunur) kardeşlerden alan bu tartı çilek hariç bir çok meyve ile yapabilirsiniz. Şeftali, muz, kayısı, erik gibi meyveleri tıpkı elma gibi temizleyip dilimledikten sonra aynı şekilde pişirebilirsiniz. Tatinin turtadan farkı hamurunun üste pişmesi. Hamur  meyvenin suyu ile temas etmiyor  ve kıtır kıtır oluyor. Hamurun kalan kısmı servis yapılmadan önce yeniden ısıtılılıp ılık servis yapılmalı.


MALZEMELER

450 gram milföy hamuru (9 kare parça)

Harç için: 4 adet ekşi elma, 75 gram tereyağı, 1 su bardağı toz şeker

Servis için: 200 gram krem şanti, tarçın


YAPILIŞI

1. Fırını 210 derecede önceden ısıtın.
2. Milföy hamurlarını oda ısısında hafif yumuşayıncaya kadar bekletin. Kenarları hafif üst üste gelecek şekilde kare oluşturun ve merdane yardımıyla yağlı kağıt üzerinde hafifçe bastırın.
3. 28 cm çapında bir teflon tepsiyi hamurun üzerine koyun ve tepsiden biraz büyük kesin ve buzdolabında hamuru bekletin.
4. Elmaları temizleyip soyun ve portakal dilimleri gibi doğrayın. Ölçü aldığınız teflon tepsinizin içine elma dilimlerini, şeker ve tereyağını koyup orta ateşte pişirin.
5. Şeker karamelleşmeye başlayıp elmalar fındık kabuğu rengine gelinceye kadar kavurun.(tavayı sallayarak kavurun) ocaktan alın ve hafif ılınması için bekletin.
6. Hamuru buzdolabından çıkarıp elmaların üzerini örtecek şekilde yerleştirin.. Isınmış fırında 20 dakika pişirin. Fırından çıkardıktan sonra 2 dakika dinlendirin.
7. Krem şantiyi tarçınla birlikte iyice çırpın. İyice soğutun.
8. İki dakikanın sonunda tartın soğumasını beklemeden servis tabağına ters çevirin. Krema ile ılık olarak servis yapın.


AFİYET OLSUN...