2 Mart 2017 Perşembe

PATLICAN ÇIĞIRTMA


Çığırtmayı ilk defa Bergama da bir lokanta da yemiştim. Hatta ikram olarak tatmamız için getirmişlerdi. Bir patlıcan yemeğinin bu kadar lezzetli ve lokum gibi oluşuna şaşırmıştım. Bu yemeğin özelliği ne diye sormuştum.  Lokanta sahibi kömür ateşinde yapılması demişti.Evde yapamam diye düşünmüştüm. Sonra bir gün üst komşum Huriye ablam yapıp getirmiş. Ellerine sağlık o da çok lezzetliydi. Bana tarifini verdi ve nasıl yapacağımı tarif etti. Evet belki kömür ateşinde daha lezzetli oluyordur ama evde de yapılan çok lezzetli. Kızartırken çok fazla yağ olmayacak. Tavada patlıcanların çıtır çıtır olması gerekiyor. Umarım tam anlatabilmişimdir.


MALZEMELER

1 kilo ince ve uzun patlıcan (bulursanız ince mor çizgili patlıcan)
1/2 kilo domates (kabuğu soyulmuş normal doğranmış)
6-7 tane sivri biber arzuya göre acı veya tatlı
6-7 tane büyük diş sarımsak
Kızartmak için sıvıyağ tavanın altını kaplayacak kadar

Servis için çırpılmış yoğurt.


YAPILIŞI

1. Patlıcanları yıkayın. Çizgili patlıcan ise soymanıza gerek yok.Koyu renkli ise alacalı soyun ve tuzlu suya atın.
2. Patlıcanların yukarısından başlayarak aşağıya doğru bıçakla dikkatli bir biçimde sipiral şeklinde kesin. Aşağıdaki resimdeki gibi.


3. Bütün patlıcanları alacak şekilde bir tavaya yağı koyun ve patlıcanları orta ateşte çevirerek kızartın. Patlıcanların dışı çıtır çıtır kızarmalı.

4. Patlıcanlar kızarırken aralarına biberleri yerleştirin ve onları da kızartın. Sarımsakları atın.
5. En son olarak doğranmış olan domatesleri ve tuzu atıp ağzını kapatın.
6. Kısık ateşte domatesler patlıcanların içine işleyene kadar pişirin.
7. Servis tabağının kenarına yoğurt  ve çığırtmayı koyarak servis edin.


AFİYET OLSUN...