2 Mart 2017 Perşembe

ŞİFA REÇELİ ( Aşçı Fok'dan)




Bu tarifi seneler önce bir gazetede görmüştüm. belki göze çarpmayacak bir yazıydı. Benim ilgimi çeken ise AŞÇI FOK 'un Şifa Reçeli içindekiler satırı olmuştu. Gazeteden o yazıyı kestim ve yemek defterime yapıştırdım. Tam bir tarif yoktu. Yapabilir miyim diye düşünürken evde olan bütün meyve baharatları mutfak tezgahıma koydum ve ben de kendi tarifimi yarattım. Aşçı Fok'un dediği gibi yaptığınız hiçbir şifa reçeli birbirine benzemiyor. Yaparken ruh haliniz biraz reçelin içine giriyor. Kendisine çok teşekür ederim.:)


Yeşil elma (soyulmuş 500 gram)
Şeftali (soyulmuş 500 gram)
Kırmızı Erik veya mürdüm eriği (Soyulmuş çekirdeği çıkmış 500 gram)
Beyaz üzüm (ayıklanmış 350 gram)
Siyah üzüm  (ayıklanmış 350 gram)
1 tane büyük taze incir (soyulup içi konacak)
2 kilo şeker
4 küçük çubuk tarçın
10 adet karanfil
2 adet keçiboynuzu ( ortadan ikiye üçe bölünmüş)
1 yumurta büyüklüğünde taze zencefil ( soyulmuş ve ince rendelenmiş)



Taze meyveler ayıklanıp değişik boylarda doğranır. Üzümlerle birlikte  tencereye konur. Şeker ilave edilir. Ben bir gece şekerde beklettim. Beklemeden de yapabilirsiniz. Kısık ateşte kaynatılırken son 15 dakikasında baharatlar ilave edilir. Son olarak limonla kestirilir.

Ben reçelleri genelde çok kaynatmam. Üzerindeki köpükler bitinceye  kadar kaynatırım. Daha sonra kapalı balkonumda güneşte bekletirim.





AFİYET OLSUN....