13 Nisan 2017 Perşembe

BRÜKSEL USULÜ WAFFLE


      Waffle denen gözleme cinsi Frank kökenli olup buna "Wafla" derlermiş. "Wafla" bal peteği anlamına gelip waffle görüntüsünün de bu bal peteklerinden esinlenildiği belki de ilk hamur işinin ilk kalıpları içinde  bu petekleri kullanmış oldukları söylenirmiş...
       Genelde waffle tariflerinde kabartma tozu kullanılıyor. ben size maya ile olan tarifi verdim daha güzel kabarıyor ve tıknaz olmuyor. Ilık servis edin üzerine ağız tadınıza uygun değişik dondurma ve krema çeşitleriyle çeşitlendirebilirsiniz. Hamur fazla gelirse pişirip tazeyken dondurucuya koyabilisiniz. Canınız istediği anda çıkarıp microdalga fırında çözdürün ve hazırlayın. Afiyet olsun

    MALZEMELER

250 gram un
250 gram tereyağı
5 yumurta
200 ml süt
1/2 paket yaş maya
1 çorba kaşığı toz şeker
bir tutam tuz

Üzeri için şanti tarifi; 1250 gram taze krema, 1/2 vanilya çubuğu veya 1 paket toz vanilya, 3 çorba kaşığı pudra şekeri.

   HAZIRLANIŞI

1. Yumurtaları kırıp sarılarıyla aklarını iki kaseye ayırın.
2. Bir saplı tencerede sütün yarısını hafifçe ılıtın ve içine mayayı koyup karıştırın.
3. Tereyağını da eritin.
4. Unu, yumurta sarılarını, sütün kalanını, erimiş tereyağını  sütle karışık mayayı, 1 çorba kaşığı toz şekeri, bir tutam tuzu ve vanilyayı çukur bir kapta iyice karıştırın.
5. Başka bir kapta yumurta aklarını bir tutam tuz atarak kar gibi olana kadar mikserle çırpıp hamura  yavaş yavaş karıştırarak ekleyin.
6. Waffle kalıbını ısıtın fırçayla yağlayın ve her bir gözüne birer kepçe hamurdan döküp kapatın. Altın rengi sarısı bir renk alana kadar pişirmeye bırakın.
7. Krem şanti için taze kremaya 3 çorba kaşığı pudra şekerini ekleyerek iyice çırpın. Pişen waffleların üzerine pudra şekeri veya bal döküp krema ile servis edin. Arzu ederseniz hazır krem şanti de kullanabilirsiniz.