4 Haziran 2017 Pazar

LOKMA TATLISI



     MALZEMELER

2 su bardağı un
20 gram yaş maya
1,5 çay bardağı ılık su
1 tutam tuz , kızartmak için sıvı yağ
Şurubu için: 2 su bardağı toz şeker, 1 çay bardağı su, 1 çay kaşığı limon suyu

     HAZIRLANIŞI
1. Şurubu için şekeri ve suyu tencereye koyun ve koyu bir hal alana kadar kaynatın. Ocaktan almaya bir iki dakika kala limon suyunu ekleyin. Bir kaç taşım daha kaynatıp ocaktan alıp soğumaya bırakın.
2. Unu eleyip ortasını havuz gibi açın
3. Ayrı küçük bir kapta ılık suyun yarısıyla mayayı ezin. Birkaç tatlı kaşığı un ekleyerek bulamaç haline getirin.
4. Mayalı suyu hamurun ortasına ilave edin. Tuz, erimiş tereyağ ve kalan suyu da ekleyip pütürsüz bir kıvam elde edene kadar yoğurun.
5. Hamuru toparlayıp üzerini nemli bir bezle örterek iki misli kabarana kadar mayalandırın.
6. Sıvı yağı derin bir kızartma tenceresinde iyice kızdırın. Sol elinizle cevizden biraz küçük bir parça hamur alıp sıkın. Baş parmakla işaret parmağı arasından çıkan fındık büyüklüğündeki hamuru, suya sokulmuş bir çay kaşığı ile alıp kızgın yağa atarak kızartın.
7. Rengi karamel gibi olunca delikli bir süzgeç yardımı ile yağdan çıkartın. Soğuk şurubun içine atın ve 5 dakika beklettikten sonra servis tabağına alın. İsteğe göre tarçın serperek servis edin.

     AFİYET OLSUNNN...