14 Aralık 2018 Cuma

ANNE ÇÖREĞİ


    Annemin, pamuk teyzelerimin yaptığı çocukluğumun mis kokulu çörekleri. Teyzelerim artık yok mekanları cennet olsun. Anneciğim de yaşlandı artık kıyamıyorum. İş başa düştü yapar mıyım yapamaz mıyım annemden püf noktasını kaptım. Hamur kesinlikle ele yapışan bir yumuşaklıkta olacak korkmayın. Biraz sıvı yağla ellerinizdeki hamurdan kurtuluyorsunuz. İkinci olarak tepsiye çok ayrık koymayacaksınız çörekleri ki yana doğru yayılmasın ki yukarı doğru kabarsın. Ölçüyü yarım ölçü yapabilirsiniz .  Un 2 kiloya yakın gidiyor. Mutlaka yavaş yavaş ekleyin. Ben deneye deneye ilmini kaptım, bizim evde değişmeyen bir lezzettir. Bu çörek çocukluğumuz dur, annemizdir.

      MALZEMELER

4 su bardağı süt
1 paket margarin
1 su bardağından 2 parmak eksik sıvı yağ
4 yumurta
1 paket yaş maya
2 çorba kaşığı şeker
1 çorba kaşığı tuz
2 kiloya yakın un

     HAZIRLANIŞI

1. Margarini dikkatlice yanmadan eritin. Üzerine sıvı yağı ekleyin.
2. Derince bir hamur kabına ılık sütü, şekeri ve mayayı ekleyin ve iyice karıştırın.
3. Yağı da ilave edip yumurtaları teker teker koyup karıştırın.
4. Tuzu ve unu da azar azar katarak ele yapışan yumuşak bir hamur elde edin. Elinize yapışan hamur parçalarından elinize bir miktar sıvı yağ dökerek kurtulun.
5. Hamurun ağzını kapatın iki katı oluncaya kadar mayalandırın .
6. Ellerinizi hafif yağlayıp hamurdan avucunuz büyüklüğünde parçalar koparıp tepsiye dizin.
7. Çöreklerin  üzerini resimde görüldüğü gibi çatalla her yerini bastırın. Yumurta sarısı sürüp susam serpin. 10-15 dakika tepside mayalandırıp önceden ısıtılmış 180 derecede üzeri kızarana kadar pişirin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder