2 Mart 2017 Perşembe

............ NEDİR?

KAHVALTI, BRUNCH, PİKNİK

Kahvaltı geleneğini kültürle olduğu kadar coğrafyayla da ilgili olduğunu da düşünüyorum. Akdenizliler zeytin, peynir, çay ve domatesten oluşan hafif kahvalıtıyı tercih ederler. Kuzeyliler soğuk iklim olması nedeniyle tereyağı ile pişen domuz ağırlıklı et ürünleri, yulaf ezmesi, süt, yumurta gibi  çok geniş bir kahvaltıyla güne başlarlar. Standart kahvaltının dışında yazın menemen, kışın pastırmalı ve sucuklu yumurta, börek, poğaça, mevsim meyveleri derken farkında olmadan öğle yemeği de aradan çıkar. Batılıların " Brunch" dediği, bizim genişletilmiş pazar kahvaltılarından başka bir şey değildir.

ÇİNGENE PİLAVI: Ege bölgesinde çökelek veya lor ile taze otların dengeli karışımından yapılır. Yazın ufak ufak doğranmış domates, kışın evde yapılmış domates salçası eklenerek servis yapılır. Sabah kahvaltılarının favorisidir.

MUFFİN: Karbonat, maya ve kabartma tozu ile özel muffin kalıplarında hazırlanan sebzeli, meyveli veya sade, tuzlu ve şekerli kekelere denir.

MÜSLİ: Kahvaltılarda ve brunchlarda tüketilen bir tür yulaf ezmesidir.

MARİNE ETMEK: Sebzeyi ya da eti önceden soslayarak bekletmektir.Peyniri baharatlarla ve zeytinyağı ile eti, tavuk ve balığı çeşitli sos ve baharatlarla marine etmek uygundur.

PESTO SOS: Fesleğen, sarımsak ve çam fıstığı ile hazırlanan bir İtalyan sosudur.

KİŞ: Bir çeşit tuzlu tart hamuru.üzerine serilen yumurtalı harç.

BENMARİ USULÜ: Kaynayan su kabının içine bir kap daha oturtularak yapılır.

TACO: Mısır unu ile hazırlanmış Meksika mutfağına özgü bir çeşit pide

BRUŞETTA: Kızarmış ekmek, sarımsak ve zeytinyağıyla ortaya çıkan eşsiz lezzet dilimleri. İtalyan mutfağına ait bir aperatif olan bruşettanın klasik olanı; kızarmış ekmeğe, ortadan ikiye kesilmiş sarımsağı sürerek, sızma yağı ile lezzetlendirmektir. Üzerine doğranmış domates ve bol kekik koyulur. Patlıcan salatalısı, zeytin ezmelisi gibi değişik versiyonları yapılabilir.

PANE ETMEK: Herhangi bir malzemeyi una, yumurtaya ve sonradan galeta ununa bulamaya denir.

CASSATA: İtalyan mutfağının geleneksel lezzetlerinden olan içi şekerlemeli tatlı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder