20 Haziran 2012 Çarşamba

ETLİ BAMYA BASTI


Bastı sebzeler, Türk Mutfağının dünyanın hiç bir mutfağında benzeri bulunmayan yemekleridir. İsminden de anlaşılabildiği gibi dizilerek birbirinin üzerine dizilerek bastırıldıkları için BASTI denir.




MALZEMELER

750 gram bamya
2 çorba kaşığı tepeleme dolu tereyağ ( veya zeytinyaı)
300 gram kuşbaşı kuzu eti
1 su bardağı su
2 orta boy soğan (soyulup ortadan yarılmış)
2 adet domates (soyulup dörde bölünmüş)
2 bardak et suyu veya su
1/2 limonun suyu
2 kahve fincanı sirke


HAZIRLANIŞI

1. Bamyaların başlarını külah gibi kesip temizleyiniz.
2. Bamyaları bir tencereye koyup üzerlerini geçinceye kadar su koyup 2 fincan sirke ve 1 çorba kaşığı tuz ilave edin. Hızlı ateşte 2 dakika kaynatıp soğuk suyun altında soğutup süzdürün.
3. Yağı yayvan bir tencereye koyup kızdırın. Etleri ilave ederek pembe renk alıncaya kadar karıştırarak kavurun.
4. Bir su bardağı suyu ilave ederek ağır ateşte suyu tamamen çekinceye kadar pişirin.
5. Bamyaların başları tencerenin kenarına gelecek şekilde etlerin üzerine daire biçimde dizin.
6. Üzerlerine soğan ve domatesi koyun. Tuz ve et suyunu da ekleyip limon suyunu da katın. En son olarak küçük bir tabak koyun. Tencerenin kendi kapağını da kapatarak ağır ateşte 35- 40 dakika pişirin.
7. Servis için arzu ederseniz suyunu süzdürüp tabağa ters çevirebilrsiniz. Sonra suyunu ilave edin.