2 Mart 2017 Perşembe

ZENCEFİL

Hayatımdaki üç bitkiden bir tanesi Zencefil. Hepimizin bildiği bir bitki belki ama kendi sayfamda da bu bitkiye yer vermeden geçemedim. Eskiden toz halinde çok satılırdı. şimdi tazesi her yerde marketlerde bile kolaylıkla bulunabiliyor. Çantamdan eksik etmediğim bir zencefilli şekerim vardır. Pehlivanoğlu ve Bim marketlerde kışın her zaman bulabilirsiniz. Faranjitiniz varsa , sürekli boğazınız kuruyorsa, sigaradan dolayı boğazınızda yutkunma zorluğu varsa siz de bu şekerlerden mutlaka alın. Ben  özellikle kışın akşam yatmadan ve sabah kalktığımda mutlaka ince bir dilim zencefil+bal yerim. Bağırsaklarınız az çalışıyorsa sabah çok rahatladığınızı göreceksiniz, boğazınız hafif yanmaya başlamışsa pastil yerine taze zencefil emin ferahladığını hissedeceksiniz. Hormon alıyorsanız, mideniz de şişkinlik vücudunuzda ödem varsa  bir dilim zencefil+bal mutlaka yemenizi öneririm. Bunlar benim deneyimlediğim faydaları. Hangi bitkiyi yerseniz yiyin fazla miktarda tüketmemeye dikkat edin.

Nil Şahin Gürhan (Beslenme ve Diyet uzmanı) Zencefilin Faydalarını bir dergide yayınlamış sizlerle paylaşıyorum...

1. Şeker hastalarında (diabette) kan şekerinin dengede tutulmasında etkilidir.
2. Zencefil zayıflama tedavisinde etkili; Zayıflama tedavisinde kan şekerini dengede tutar. Tok tutar ve metabolizmanın yavaşlamasını engelleyerek rahat kilo verimini sağlar.
3. Kolestrolü düşürücü etkisi vardır. Kanın pıhtılaşmasını engellediği görülmüştür.
4. Ağrılara iyi gelir, ağrıları azaltır.261 kemik iltahabı olan denek üzerinde yapılan araştırmaya göre, 2 doz zencefil verilen deneklerin, ilaç verilen deneklere göre daha az ağrı çektikleri ve daha az ağrı kesiciye ihtiyaç duyuldukları kanıtlanmıştır.
5. Sindirimi kolaylaştırır. Yemeğin daha iyi sindirilmesini sağladığından mide ve bağırsak gazı oluşmasını engellemektedir.
6. Beynin çalışması ve gücü üzerinde etkilidir. Kan şekerinin dengede tutmaktaki etkisi ile kanda beynin enerji kaynağı olan glikoz yani şekeri sürekli kullanılabilir olduğundan pozitif etki etmektedir.


Zencefili yemeklerinizde lezzet vermek amacıyla kullanabilirsiniz.
Tavuk, balık ve et yemeklerine hem sağlık katar hem de farklı bir lezzet sunar.
Kek, kurabiye, pasta, bisküvi içinde farklı bir lezzet oluşturur.
Zencefil dilimleriyle kışın çay demleyebilir, yazın limonatasını yapabilirsiniz.



HİPOKRAT'ın söylemiş olduğu  " BESİNLERİNİZ İLACINIZ OLSUN"  sözünü unutmayalım...


1 yorum:

  1. Merhabalar Arzu Hanım,

    Sağlıklı beslenme ve düzenli spor yaparak bazı bitki ve meyve çaylarını içmek kilo vermeyi hızlandırıyor.

    Kış aylarının vazgeçilmezi; zencefil çayı. Geçtiğimiz kış aylarında neredeyse her gün limonlu zencefil çayı içtim. Zencefil çayı, özellikle grip olduğum zamanlarda kendimi daha dinç hissetmemi sağlıyordu. Boğazımı hafiften yakan tadını seviyorum. Bir de zencefil çayı mide bulantısıyla öksürüğe de çok iyi geliyor. Zencefil; doğal ve sağlıklı bir yağ yakıcıdır. Aynı zamanda zencefil çayı, içtiğinizde vücudunuzda bir sıcaklık oluşmasını sağlar. Metabolizmayı hızlandırır ve sindirim sistemini hızlı bir şekilde çalıştırır. Zayıflamaya yardımcı olan çaylar hakkındaki yeni yazımı okumanız için sizinle de paylaşmayı isterim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/kilo-vermeye-yardimci-5-cay/

    Güzel okumalar dilerim,
    sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil