Yemek yapmak benim için keyiftir. Keyifle yapacağınız lezzetli tarifleri deneyip yazıyorum. Büyüdüğünde aşçı olacak yeğenime bir arşiv olsun istedim.
30 Eylül 2018 Pazar
EKŞİ LAHANA TURŞUSU
MALZEMELER
1 bütün lahana
1 çay kaşığı sarı hardal tohumu veya kimyon tohumu
1 tane acı kuru kırmızı biber
Kaya tuzu veya turşuluk tuz
YAPILIŞI
1. Lahananın üstten birkaç yaprağını atıp sadece dıştan yıkayın. İçi yıkanmayacak. Dörde bölüp ortasında ki sert kısmı çıkarın.
2. Lahanayı ne çok ince ne çok kalın olacak şekilde doğrayın.
3. Cam bir kaba lahanaları alın ve 1 çorba kaşığı kaya tuzu serpip karıştırın ve 30 dakika dinlendirmeye bırakın.
4. Süre sonunda biraz daha tuz ilave edip çok fazla sıkmadan ovalayın. Tuz oranı için mutlaka tadına bakın. tuz lahananın içine çekeceği için orta karar bir tuz oranı olmalı.
5. Daha sonra kabın ağzını sterch film kapatıp soğuk bir ortamda suyunu salıncaya kadar bekletin. Çok ovmadığımız için çok sulanmamış olabilir. Bunun için biraz içme suyu ilavesi yapacağız.
6. Beklettiğimiz lahananın içine hardal tohumu, kimyon tohumu kuru acı kırmızı biber ekleyin hafifçe karıştırın.
7. Bu karışımı cam kavanoza iyice bastırarak sıkıca yerleştirin. Üzerine bir ağırlıkla bastırın. Lahanalar mutlaka suyun altında kalmalı. Bu esnada lahananın suyu yeterli gelmezse içme suyu ilave edin.
8. Lahanadan ayırdığımız dış yapraklardan turşumuzun en üstüne koyup ağırlığı yerleştiriyoruz..
9. Kavanozun ağzını streç filmle kapatıp oda sıcaklığında 1hafta bekletin. Bir hafta sonunda kavanozun kapağını kapatıp buzdolabında veya soğuk bir ortama kaldırıyoruz.
AFİYET OLSUN....
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder