YAPILIŞI
1. Mutlaka cam kavanoz olmalı. Çok iyi yıkanmış ve turşu kurulmadan önce sıcak sudan geçirilmeli.
2. Kullanılacak sebzeler taze, sert , yumuşamamış ve kızarmamış olmalı. Salatalık, yeşil domates, biber .
3. Mutlaka içme suyu kullanılmalı
4. Tuz rafine edilmemiş, iyot içermeyen, kaya tuzu veya turşu tuzu olmalı.
5. Tuzlu suyu hazırlarken 1 lt. su için 50 gr. tuz kullanılacak. kaşıkla ölçüsü yok. Altın oran en başarılı turşu suyu için.
6. Kavanozun altına dereotu, defne yaprağı, fesleğen,taze adaçayı, tane karabiber, kişniş tohumu, hardal tohumu lezzet arttırıcılar. Hangisini kullanacağınız size kalmış. Ben dereotu , fesleğen ve kişnişi mutlaka kullanın derim. İçimi harika bir turşu suyu elde ettim.
7. Sarımsak mutlaka olmalı.
8. Ev sirkesi, rafine sirke, limon tuzu hiçbir şekilde kullanılmayacak.
9. Limon ölçülü olarak kullanılacak. 1 lt. kavanoza yarım limon dilimi veya daha az.
10.Turşu kurulduktan sonra en üst kısmı kıtırlığı muhafaza etmek için tenin ihtiyacı var. Asma yaprağı, dut yaprağından bulduğunuz bir tanesi ile kapatılmalı.
11.Bütün malzemelerin tuzlu suyun içinde kalması önemli bunun için malzemeler biraz aşağıda bırakılmalı.
12.En üste asma yaprağı da yerleştikten sonra ağırlık yerleştirilmeli. İyice yıkanmış beyaz taş olabilir.
13.Kapağı çok sıkı kapatmayın. Gaz çıkışları ve taşmalar olacak. Kapağın iyice kapanması oksijensiz ortamı sağlamaz. Malzemelerin suyun içinde kalmasını sağlar
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder