20 Şubat 2018 Salı

KİREÇ KAYMAĞI YAPIMI( tatlı ve reçeller için)

Kireç kaymağı nedir? Ne işe yarar? Kireç kaymağı tabiri sönmemiş taş kireci kendisinden dört misli fazla soğuk su ile ıslatıp ve iyice karıştırdıktan sonra 4 ila 6 saat arası dinlendirip üzerinde toplanacak berrak suyun toplanması ile meydana gelecek sudur. Bu suya Kireç kaymağı  denir.  Bazı yumuşak meyvaların ( domates patlıcan, taze incir, bal kabağı vb.) dağılmamaları  için kireç kaymağında ıslatılır.

     MALZEMELER

5 kg sönmemiş kireç
20 kg soğuk su

     HAZIRLANIŞI
1. 20 kg suyun içine kireci atın ve iyice karıştırın. Sonrasında hiç karıştırılmayacak. Üzerinde ki su berrak bir hal alıncaya kadar 4 ila  6 saat bekletin.
2. Su tam berraklaşınca dibine daldırmadan  kepçeyle üstteki suyu bir kaba alın. Kireç kaymağı hazırdır.
3. Bir kireçten en çok 4 defa su alınır daha fazla değil.
4. 1 kg kireçten de kireç kaymağı elde edilebilir. Dikkat edilecek husus suyun berrak olmasıdır. Su bulanık olursa içine konulan malzemeyi siyahlaştırır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder