Kireç kaymağı nedir? Ne işe yarar? Kireç kaymağı tabiri sönmemiş taş kireci kendisinden dört misli fazla soğuk su ile ıslatıp ve iyice karıştırdıktan sonra 4 ila 6 saat arası dinlendirip üzerinde toplanacak berrak suyun toplanması ile meydana gelecek sudur. Bu suya Kireç kaymağı denir. Bazı yumuşak meyvaların ( domates patlıcan, taze incir, bal kabağı vb.) dağılmamaları için kireç kaymağında ıslatılır.
MALZEMELER
5 kg sönmemiş kireç
20 kg soğuk su
HAZIRLANIŞI
1. 20 kg suyun içine kireci atın ve iyice karıştırın. Sonrasında hiç karıştırılmayacak. Üzerinde ki su berrak bir hal alıncaya kadar 4 ila 6 saat bekletin.
2. Su tam berraklaşınca dibine daldırmadan kepçeyle üstteki suyu bir kaba alın. Kireç kaymağı hazırdır.
3. Bir kireçten en çok 4 defa su alınır daha fazla değil.
4. 1 kg kireçten de kireç kaymağı elde edilebilir. Dikkat edilecek husus suyun berrak olmasıdır. Su bulanık olursa içine konulan malzemeyi siyahlaştırır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder