Yemek yapmak benim için keyiftir. Keyifle yapacağınız lezzetli tarifleri deneyip yazıyorum. Büyüdüğünde aşçı olacak yeğenime bir arşiv olsun istedim.
9 Nisan 2019 Salı
PASKALYA ÇÖREĞİ
MALZEMELER
200 ml. su bardağı ölçüsü ile
1/2 paket yaş maya (21gr.)
1/2 su bardağı ılık su (100ml.)
1/2 su bardağı ılık süt(100ml.)
1 su bardağı toz şeker
4-4,5 su bardağı un (500 gr.)
125 gr tereyağ eritilip soğutulmuş
2 orta boy yumurta oda ısısında
1 tatlı kaşığı damla sakızı dövülmüş
1 tatlı kaığı kakule ayıklanmış dövülmüş
1 tatlı kaşığı mahlep
3-4 çorba kaşığı un hamuru rulo yaparken tezgaha sermek için
2 yumurta sarısı, 1 çorba kaşığı su ile çırpılmış
4 çorba kaşığı file badem, arzuya göre susam üzerine serpmek için
HAZIRLANIŞI
1. Yaş mayayı cam bir kap içine ufalayın. 1 su bardağı şekerin 1 çorba kaşığını, yarımşar su bardağı su ve sütü ekleyip karıştırın.
2. Üzerini temiz bir bezle örtün 10-15 dakika kabarcıklar olana kadar bekletin.
3. Hamuru yoğuracağınız kaba tereyağını koyun, kalan şekeri ekleyip mikser ile çırpın. Yumurtayı da ekleyin homojen bir kıvam alana kadar çırpın.
4. Ayrı bir yerde unun önce 4 bardağı ile damla sakızı, kakule ve mahlepi harmanlayın. gerekirse yarım su bardağı unu ekleyin.
5. Unlu karışımı tereyağlı karışımın üzerine döküp ortasını havuz gibi açın.
6. Kabarcıklar olan mayalı karışımı havuz gibi açtığınız yere dökün ve dıştan içe doğru yoğurun.
7. Ele yapışacak gibi olursa kaln unu da ilave edin.Ele apışmayan ama yumuşak bir hamur olacak.
8. Yoğurduğunuz hamurun üzerine streç film kapatıp 1 saat 2 katı hacmine ulaşana kadar ılık bir yerde hamuru bekletin.
9. Mayalanan hamuru 2 eşit parçaya ayırın. Saç örgüsü yapmak için her hamuru 3 eşit parçaya ayırın.
10. 40 cm uzunluğunda rulolar yapıp saç örgüsü şeklinde örün. Uçlarını sabitleyip altına doğru kıvırıp sabitleyin. Dier hamuru da aynı şekide yapı yağlı kağıt serili fırın tepsisine yan yana koyun.
11. 25-30 dakika tepsi mayası için bekletin.
12. 170 dereceye fırını ayarlayın. Yumurtalı karışımı fırçayla bastırmadan hafifçe sürüp üzerine file badem susam serpin.
13. Isınmış fırında en az 35 dakika pişirin. yumurtalı karışımdan dolayo 20 dakikadan itibaren kızarmaya başlar.
AFİYET OLSUNNN.....
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder